Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Zo ga je aan de slag met Facebook vacatures

Versterk je personeel met Facebook vacatures

Heel wat mensen gaan via sociale media op zoek naar werk, en vele bedrijven delen ook hun vacatures via verschillende sociale mediakanalen. Vooral LinkedIn is gekend als rekruteringstool, maar nu wil Facebook de concurrentie aangaan door ook een vacaturetool te integreren in het platform.

De functie om Facebook vacatures te plaatsen was in 2017 al beschikbaar in de VS. In februari 2018 kwam het nieuws dat deze optie verder verspreid zou worden, waaronder ook in België. Ondertussen kreeg je waarschijnlijk wel al eens een melding in de aard van ‘Bedrijf X heeft 2 nieuwe vacatures geplaatst’ of zag je in de menubalk links het tabblad ‘vacatures’ staan. Meer en meer bedrijven gaan de functie dan ook gebruiken. Ondertussen zet Facebook de vacature functie verder op punt. We bespreken in dit artikel waarom je Facebook vacatures zou gebruiken en hoe je dat precies doet.

Hoe werkt het?

Wanneer je, voor de introductie van Facebook vacatures, een vacature op Facebook wilde delen, dan deed je dit meestal door de vacature eerst op je website te plaatsen. Deze link deelde je dan op je Facebookpagina. Of je werkte zonder link en plaatste de jobomschrijving volledig op Facebook, met een telefoonnummer of mailadres bij om contact op te nemen. Met Facebook vacatures kan je dit op een overzichtelijke manier doen en heb je dus ook geen webpagina nodig. Kandidaten kunnen heel eenvoudig via Facebook zelf solliciteren.

Hoe je aan de slag gaat? Het is heel simpel. Je gaat naar je bedrijfspagina en daar zie je bij de opties om een nieuw bericht te plaatsen nu ook de mogelijkheid ‘vacature’ staan.

Klik je daarop, dan krijg je een formulier te zien waarin je alle nodige informatie kan invullen. Een overzicht:

  • Functie: Wat voor iemand zoek je precies? Maak de functietitel zo duidelijk mogelijk, hiermee grijp je de aandacht van potentiële kandidaten.

  • Locatie: Dit wordt automatisch van je pagina overgenomen maar kan je aanpassen indien de persoon bv. in een andere vestiging zal tewerkgesteld worden.

  • Salaris: Hoeveel zal de persoon verdienen per uur/dag/week/maand/jaar? Dit is optioneel en kan je dus gerust overlaten als je hier nog over wenst te onderhandelen bijvoorbeeld.

  • Type baan: Heel belangrijk voor een sollicitant is om te weten of het om een fulltime of parttime job gaat, of het een job als stage, vrijwilliger of met contract is.

  • Details: Hier schrijf je de uitgebreidere jobomschrijving van maximum 5000 tekens. Maak duidelijk wat de taken zullen zijn,  welk profiel je precies zoekt en wat de vereisten zijn.

  • Overige vragen: Je kan kiezen om 1 tot 3 vragen te stellen aan de kandidaten. Dit kan een open vraag zijn, maar ook een ja/nee- of meerkeuzevraag. Dit is optioneel maar kan heel interessant zijn om je kandidaten al wat beter te leren kennen en misschien zelfs een eerste schifting te kunnen doen. Bv.: Beschik je over een rijbewijs B? 

  • Foto: Je kan kiezen om een foto toe te voegen bij de vacature (of je omslagfoto kiezen). Zoals steeds raden wij aan om een leuke visual toe te voegen, een foto die de mensen aanspreekt en goesting doet krijgen om voor jou te werken.

  • Sollicitaties via e-mail ontvangen: Ook dit is optioneel. Het is vooral een interessante optie als de persoon die beslist over de sollicitaties geen beheerder is van de Facebookpagina of niet regelmatig de pagina bezoekt.

Onderaan zie je 2 knoppen staan: ‘Bericht promoten’ en ‘Vacature plaatsen’. Je kan de vacature ook later nog promoten indien je dat wenst. 

De vacature verschijnt na plaatsing op je tijdslijn en in de newsfeed van je volgers. Indien je het bericht promoot, kan je ook mensen bereiken die je nog niet volgen maar die wel tot je doelgroep behoren. Ook kunnen mensen die werk zoeken zelf op actief op zoek gaan naar Facebook vacatures. Bij het tabblad vacatures krijg je meteen de vacatures in de buurt van je woonplaats te zien. Je kan zelf zoeken op een functietitel en je locatie en maximale afstand hiervan wijzigen. Ook kan je filteren op het vacaturetype (fulltime, parttime,…) en de sector (non-profit, vastgoed, restaurant, …).

Solliciteren kan eenvoudig door op de knop ‘Nu solliciteren’ te klikken. Doordat Facebook al heel wat over je weet, hoef je in het formulier dat verschijnt vaak niet meer veel in te vullen. Er wordt gevraagd om je contactgegevens, je ervaring en opleiding. Facebook haalt deze info automatisch van je profiel maar je kan het nog aanpassen en aanvullen indien nodig. Wanneer je op verzenden klikt, komt je sollicitatie terecht bij de werkgever.

Paginabeheerders vinden de sollicitaties terug door bij publicatietools onder het tabblad ‘sollicitaties’ te kijken. Via Messenger kan er heel eenvoudig gecommuniceerd worden. De Facebook vacatures functie maakt het mogelijk om de verschillende sollicitaties goed op te volgen aan de hand van een applicant tracking system (ATS). Zo kan je bv. aangeven of er al contact is geweest of gepland is en aanduiden welke je favorieten zijn en welke kandidaturen je reeds aanvaard of afgewezen hebt.

Een nieuwe functie die Facebook binnenkort wil lanceren is de Jobs Manager. Dit is een specifieke paginarol die iemand kan toegewezen worden door de beheerder, zoals je ook redacteur, moderator, adverteerder of analist kan zijn. Op die manier kan je iemand die betrokken is in de aanwerving van personeel de bevoegdheid geven om vacatures te plaatsen en inkomende sollicitaties te beheren, zonder dat deze persoon andere bevoegdheden heeft op de pagina.

Waarom zou je Facebook vacatures gebruiken om personeel te vinden?

In tegenstelling tot LinkedIn heeft Facebook een heel breed publiek. LinkedIn is handig om vacatures te plaatsen, maar je zal er niet zo snel pakweg een nieuwe loodgieter vinden. Waar het bij LinkedIn veel meer business gericht is, kan je op Facebook mensen vinden met heel diverse vaardigheden en opleidingen en uit veel meer verschillende sectoren. Je kan er ook de meer passieve werkzoekenden bereiken. Geen enkel sociaal netwerk heeft in België meer gebruikers dan Facebook, dus zo heb je al meer kans dat jouw ideale kandidaat ook op Facebook actief is.

De eenvoud en snelheid die gepaard gaan met Facebook vacatures zijn zeker en vast een enorme troef. Je kan in enkele klikken solliciteren op een vacature, ook terwijl je onderweg bent met je smartphone. Ook als plaatser van de vacature kan je altijd en overal de sollicitaties bekijken en heel snel contact opnemen met sollicitanten. Je kan zelfs simpelweg sollicitatiegesprekken inplannen via Messenger. 

Wanneer je al een mooi aantal volgers hebt verzameld, zal je vacature snel gezien worden door veel personen. Wil je een grotere doelgroep bereiken, of een heel specifieke doelgroep? Dan is er nog steeds de mogelijkheid om het bericht te promoten en te targeten op mensen die overeenkomen met het profiel dat je zoekt. Opgelet: bij het promoten van vacatureberichten kan je niet selecteren op leeftijd en geslacht. Zo wil Facebook vermijden dat er gediscrimineerd wordt. De kosten van het promoten van vacatures zijn gelijkaardig aan die van andere advertentieopties binnen Facebook.

Een laatste argument om het plaatsen van Facebook vacatures op z’n minst eens te proberen: Het is gratis, zowel voor werkgevers als werkzoekenden, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?

Nog enkele tips…

Wees heel duidelijk en informeer voldoende, zowel in de titel als in de omschrijving. Vermeld alle relevante informatie zodat de vacature makkelijk kan gevonden worden door potentiële werknemers. Hoe meer informatie je geeft over bv. de jobinhoud, de werkuren of het salaris, hoe beter de sollicitant weet waaraan hij of zij zich kan verwachten en of dit wel de juiste job voor hem/haar is.

Facebook biedt je mogelijkheden om de status van sollicitaties gemakkelijk te beheren en snel contact op te nemen met sollicitanten. Gebruik deze dan ook. Zorg ervoor dat je sollicitaties georganiseerd blijven en dat je weet met welke kandidaten je al dan niet al contact hebt gehad. Laat sollicitanten ook niet te lang wachten op een antwoord. Mensen verwachten dat alles snel gaat via Facebook, sneller dan via mail of andere sollicitatiekanalen. 

Zet je huidige werknemers in als ambassadeurs. De meeste mensen hebben een account op Facebook en kunnen dus de vacature delen met hun netwerk. Trotse medewerkers zijn ideaal om hun vrienden en kennissen te overtuigen om ook voor jou te werken. Bovendien kennen zij vaak mensen met gelijkaardige interesses en vaardigheden.

Zorg niet alleen dat de vacature er goed uitziet maar ook je Facebookpagina. Enerzijds moet alle info correct ingevuld zijn. Wanneer mensen een vacature zien op je website, zullen ze eerst wat rond kijken op je website om meer te weten te komen over je bedrijf. Bij Facebook vacatures kijken geïnteresseerden eerst naar je Facebookpagina om je bedrijf te leren kennen. Als hier belangrijke informatie ontbreekt, zullen geïnteresseerden sneller afhaken. Bovendien heb je zo meer kans dat de verwachtingen van werkgever en sollicitant niet overeenkomen tijdens een eerste gesprek.

Anderzijds moet je profiel ook goed scoren op het vlak van employer branding. Je bedrijf moet er een leuke plaats uitzien om te werken. Door bijvoorbeeld af en toe een toffe sfeerfoto vanop kantoor te delen, toon je dat je huidige werknemers er graag werken. Zo maak je de vacature nog aantrekkelijker voor geïnteresseerden.

Dit geldt natuurlijk niet enkel als werkgever. Wil je solliciteren op een vacature via Facebook, dan kan dit enkel met je persoonlijke profiel. Zorg dus dat je een goeie indruk nalaat, zonder foute foto’s of ongepaste opmerkingen. Een deftig Facebookprofiel is natuurlijk aangeraden voor gelijk welke manier waarop je solliciteert. De kans is heel groot dat potentiële werkgevers je eerst eens opzoeken op Facebook voor ze je uitnodigen voor een gesprek, zelfs als je niet via Facebook solliciteert.

Wist je trouwens dat je als werkzoekende een job alert kan instellen? Zo krijg je een melding wanneer er een nieuwe vacature wordt toegevoegd in jouw buurt met het type job waarin je bent geïnteresseerd.

Tot slot nog een nieuwigheid die er staat aan te komen: Binnenkort is het ook mogelijk om Facebook vacatures te delen in groepen. Dit kan interessant zijn om relevantere kandidaten te vinden, zonder dat je moet promoten. Denk bijvoorbeeld aan een groep waarin marketeers zich verzamelen om kennis uit te wisselen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe marketeer voor jouw bedrijf.



Met deze info en tips kan je zelf aan de slag met Facebook vacatures. Laat ons zeker weten wat je ervaringen zijn! De mogelijkheden van de functie worden zeker nog verder ontwikkeld, maar de potentiële doelgroep die je kan bereiken via Facebook zijn alvast een grote troef tegenover andere recruitment tools. Hulp nodig bij het rekruteren via sociale media? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we hoe we je kunnen helpen!

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie?  Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen

Posted in Facebook

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.