How to... Posten op Instagram via je desktop

Instagram zorgde voor dé opkomst van ‘smartphonefotografie’. Het sociale netwerk zette iedereen aan om foto’s te delen met de smartphone die je toch altijd bij hebt. Iedereen kon zichzelf zo een beetje fotograaf voelen. Of je dat nu ‘hipsters’ noemt of net wel graag door het alledaagse leven scrolt, als bedrijf ga je mee.

De toekomst is namelijk mobiel, maar op het werk blijf je misschien liever met die desktop werken. Of de camera op je smartphone biedt toch niet meteen de kwaliteit die je wil? Zou het niet veel gemakkelijker zijn als sociale netwerksites zoals Instagram zowel mobiel als op desktop even handig in gebruik zijn?

Post op Instagram via je desktop

Instagram lijkt niet van dit idee. De desktopversie laat enkel toe om posts te bekijken, niet om er te plaatsen. Enkele tools bestonden wel al hiervoor. Het gebruik hiervan kon echter ervoor zorgen dat Instagram je blokkeerde. En dan is het al helemaal gedaan met posten.

Juich! Hoera! Het is nu toch mogelijk! En dat in slechts drie heel erg simpele stappen:

  • Installeer de Chrome plugin ‘User Agent Switcher’. Na installatie verschijnt het icoontje rechtsbovenaan op je tabbladbalk.
  • Surf naar Instagram en klik op het icoontje van de User Agent Switcher. Kies voor Android of iOS. Voor de website die je bezoekt, heb je nu dat besturingssysteem en ben je dus mobiel.

  • Zie de 5 icoontjes verschijnen onderaan de Instagram-pagina en klik op het middelste icoon, het fototoestel. Net als op je smartphone dus kan je zo een foto uploaden.

Voor het schrijven van deze blog testte ik dit uiteraard eerst uit. Dit ging heel erg snel zonder moeilijkheden. En ik had meteen weer even reclame gemaakt voor ons bedrijf (je moet het niet altijd ver zoeken).

Toch is het plaatsen van een Instagram-post via desktop op deze manier lang nog niet zo handig als via mobiel. De nadelen:

- Je kan de foto niet schalen en alle leuke bewerkingsmogelijkheden zijn er niet. Uiteraard kan je de foto gewoon voor het uploaden bij Instagram reeds bewerken op je pc.

- Het is niet mogelijk om berichten in te plannen.

- Opgelet wanneer je terug naar andere websites gaat, sommigen zijn toch handiger in desktop-versie. De extensie moet je zo wel telkens terug in- en uitschakelen.

Maar toch… missie geslaagd, ik plaatste een Instagram-bericht via desktop. En dat kan toch wat tijd besparen om tijdens de werkuren iets te posten (lees: de verleiding van te lang met de smartphone bezig te zijn vermijden).


KMO’s hebben vaak de vraag hoe ze het best starten met online conversatie en sociale media. Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van dit fantastische medium te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. 

Zelf een opleiding volgen? Dat kan in ons aanbod open opleidingen en workshops:

▶▶ ONTDEK ONS AANBOD OPLEIDINGEN EN WORKSHOPS ◀◀