Is er plaats voor mij? #Mastodon

Nood aan een nieuw sociaal netwerk heb ik momenteel niet. Enkel een echte mastodont kan nog nieuwe aandacht en gebruikers trekken. Dat nam de Duitser Eugen Rochko wel zeer letterlijk en hij bedacht Mastodon, door velen de voorbije weken geroemd als de nieuwe Twitter.

Twitter als in beperkte berichten sturen (bij Mastodon: ‘toots’ van 500 tekens), een tijdlijn en elkaar volgen. Niet Twitter in zijn privacy, commercialiteit en community. Verschillende ‘ontdekkers’ van het platform beschrijven de federated timeline, instances en decentralisation. Ow, daar volg ik al niet meer. Dan maar gewoon een profiel aanmaken en uittesten.

Geen plaats voor mij? #groeipijn

Oei, eerste probleem. Mastodon is nog niet klaar voor de vele aandacht die het de voorbije weken kreeg, groeipijn dus. Maar ik kan wel inloggen op een andere instantie. Ik vind een lijst van zo’n 119 instances (toen ik begon met tellen, dacht ik dat het iets minder zou zijn). Op elk van die instances kan ik een profiel aanmaken. Lap, ze zijn me weer kwijt.

Na wat opzoekwerk zie ik het zo: mastodon.social is Twitter: alle verstuurde toots vanuit alle profielen (als je ze openbaar post) verschijnen op je tijdlijn wanneer je hierop aanmeldt. Meld je je aan op een andere instance (en word je toegelaten door de moderatoren), krijg je enkel de toots van gebruikers binnen de instance. Zo creëert Mastodon verschillende social communities met zijn eigen gebruikers.

Welke kies ik? Enkele namen geven meteen zijn focus prijs: ‘animalliberation.de’, ‘anticapitalist.party’, ‘social.tchncs.de’. Mijn profiel maak ik uiteindelijk aan bij ‘Aleph.land’ dat zich beschrijft als voor iedereen zolang er maar respect is.

Is er een tijdlijn voor mij? #toot

Vol spanning bevestig ik mijn e-mailadres en zit ik voor de eerste keer op de startpagina van een Mastodon-instance. De donkere kleuren spreken mij niet meteen aan, maar ik verken. Op mijn home-pagina staat niets (ik volg nog niemand). Ik kan naar een local timeline of een federated timeline en zie de eerste toots passeren. Het verschil? Moest ik even voor googelen: De local timeline toont alle toots binnen deze Mastodon instance (‘Aleph.land’). De federated timeline alle toots van alle Mastodon instances waarmee Aleph.land gelinkt is (elke instance kiest met welke andere instances ze linken).

Ik kan mijn eerste toot versturen. Of begin ik met een boost (=’retweet’)? Dat tweede lijkt veiliger, zie ik eerst waarover zoal getoot (bestaat dit woord al?) wordt. Veel goeiemorgen, artikels delen en verrassend veel Frans. Voorlopig inderdaad enkel met respect, maar hoe lang kunnen moderatoren respect op een groeiend platform volhouden? Nazi's worden alvast zeer expliciet verbannen, in alle Mastodon instances (Ja, ik zei al dat Rochko een Duitser is). Ik ben niet alleen nieuw en boost deze dan maar. Toot en boost dus, maar de knopjes en handelingen toch gewoon Twitter.

Een tweede Twitter voor mij? #twoot

Toch niet, naast de warboel aan instances (die voor mij toch steeds minder warrig wordt) een tweede belangrijk verschil. Geen advertenties, geen tracking, geen voorgestelde berichten en geen vage privacyregels. Eugen Rochko heeft geen interesse in “VC funding, monetizing, advertising, or anything of that sort”. Het nodige bedrag krijgt hij via een Patreon-account (weer googelen). Crowdfunding, maar dan maandelijks bijdragen in plaats van eenmalig. Rochko ging in de laatste weken van 600 naar 964 dollar per maand, niet mis.

 

Genoeg getest. Ben ik overtuigd en houd ik mijn account? Het echt volledig kiezen wat ik wil zien is een groot voordeel van Mastodon. Het niet-commerciële geeft me het gevoel tot een groepje rebellen te behoren (ik overdrijf ja), waar ik graag bij hoor. Veel interessante toots zag ik echter nog niet, iedereen lijkt wat af te wachten. De kleinere instances zijn wellicht aantrekkelijk voor velen, maar ik hoop toch dat mastodon.social weer beschikbaar wordt. En dan zit ik weer bijna bij Twitter.

Ik blijf voorlopig een wat afwachtende gebruiker. Het account blijft, veel toots zal je van me (nog) niet zien. Maar wie me toch wil volgen kan dit doen via @HanneBallois. 

Hanne