LinkedIn: ook voor lokale handelaars en kleine zelfstandigen!

“LinkedIn, dat heb ik toch niet nodig?” 

Dat dacht je maar! Of je nu lokaal onderneemt of wereldwijd professioneel actief bent, LinkedIn is een onmisbaar hulpmiddel. Je vindt er een schat aan informatie maar je legt er ook contact met mensen die je nodig hebt om je zaak verder uit te bouwen. Een verzorgd en up-to-date LinkedIn-profiel toont je professionaliteit.

Hoe ga ik aan de slag?

Je kan op LinkedIn eenvoudig beginnen: na registratie vul je je profiel volledig aan. Belangrijk is dat je in je CV de meeste aandacht besteedt aan je huidige activiteit. Je kan je profiel zelfs in het Nederlands opstellen, hoewel de voertaal Engels is. Optimaliseer je uitstraling met een recente, professionele foto.

Je samenvatting is de plaats om jezelf voor te stellen. Een sterke samenvatting bevat volgende elementen:

  • wie je bent en wat je doet
  • waarom je goed bent in wat je doet
  • je contactgegevens
  • vertel ook wat je voor anderen kan betekenen

Sluit je aan bij groepen

Op het platform kan je je aansluiten bij groepen waarin professionals hun kennis en expertise delen. Zoek deze groepen op relevante trefwoorden. Sluit je aan bij die groepen die actief zijn in jouw werkgebied en volg wat er gedeeld wordt. Je hoeft niet meteen deel te nemen aan de discussie, op een dag zal je zelf je ervaringen kunnen delen. Dit is een kans om te helpen en je betrokkenheid te tonen.

Persoonlijk contact is belangrijk

Netwerken en connecties zijn een belangrijk aspect van LinkedIn. Ga dus op zoek naar interessante connecties. Nodig steeds uit om te linken via een gepersonaliseerd bericht. Je kan uitleggen waar jullie elkaar ontmoet hebben of waarom je iemand graag aan je netwerk toevoegt. Vraag niet meteen om gunsten. Aan je contacten kan je je problemen voorleggen of zij kunnen je adviseren. Zij weten beter dan wie ook welke problemen je op welke manier moet aanpakken. Onthoud ook: kwaliteit boven kwantiteit. Je kan gerust 5000 connecties maken op LinkedIn, maar zijn die allemaal even nuttig? Link niet zomaar met iemand, maar zorg voor een toegevoegde waarde in je netwerk.

Een bron van informatie

Via het platform kan je ook informatie opzoeken: moet je naar klanten of ga je naar een evenement maar je kent niemand van de aanwezigen? Of ben je van nature nogal verlegen? Zoek op voorhand een beetje achtergrondinformatie op en je hebt meteen een aanknopingspunt om een gesprek te starten.

LinkedIn biedt uiteraard veel meer mogelijkheden… Van zodra je het platform een beetje in de vingers hebt, zal je ontdekken welke meerwaarde het biedt. Bekijk zeker eens onze open opleidingen om meer te leren over LinkedIn, zowel voor beginners als professionals. Ook kunnen we jou helpen met opleidingen op maat, advies, content planning en adverteren op LinkedIn. Aarzel niet om ons te contacteren via 056 / 35 87 67 of mail : info@sociallemon.be!


Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie?  Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen