Hoe maak je zelf je eigen social video?

Maak je eigen social video.png

Aan de slag met social video


Mensen spenderen tegenwoordig meer tijd online aan het bekijken van video dan aan het lezen van tekst. Dat merk je ook op sociale media. Video is een krachtig en veelzijdig medium om te communiceren. Het klinkt cliché, maar beelden zeggen nog steeds meer dan woorden. Video lokt dan ook vaak meer interactie en betrokkenheid uit op Facebook & co dan andere soorten berichten. Tijd om zelf ook te investeren in social video dus!

Schrikt dit je wat af omdat je maar een beperkt budget hebt of geen professioneel materiaal? Je kan zelf heel eenvoudig aan de slag om je eigen social video te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je een video maakt die er professioneel uitziet.
 

Stap 1: Plan je video content

Zoals bij al je communicatie, is het belangrijk dat je een plan hebt. Je gaat niet zomaar iets beginnen filmen. Eerst moet je weten wat je wil bereiken met je social video. Wat is het doel? Wil je mensen iets uitleggen of hen naar je webshop sturen? En wie zijn die mensen dan die je wil bereiken? Je moet een doelgroep bepalen voor je aan je video begint. Want wie je publiek is, bepaalt hoe je hen zal aanspreken in je video.

Bij het plannen van je social video ga je ook nadenken over welk verhaal je wil vertellen. Belangrijk daarbij is dat je inspeelt op de emoties van je doelgroep. Op die manier kan je hen makkelijker overtuigen om over te gaan tot het doel van je video. Wanneer je je plan hebt vastgelegd, kan je beginnen aan het filmproces.
 

Stap 2: Kies de juiste achtergrond

photo-studio-2423995_960_720.jpg

Afhankelijk van wat voor video je wil maken en welk doel en welke doelgroep je daarmee wil bereiken, kies je een goeie achtergrond om te filmen. Je kan kiezen voor een echte achtergrond in een bestaande omgeving. Bijvoorbeeld op kantoor of op een externe locatie. De locatie die je uitkiest moet wel iets toevoegen aan je video. Ga niet zomaar op een mooie of speciale locatie filmen zonder dat dit een meerwaarde biedt aan het verhaal dat je wil vertellen.

Een andere optie is om met een valse achtergrond te filmen. Dit kan handig zijn om consistent te blijven. Wanneer je bijvoorbeeld een reeks webinars wil beginnen, zullen mensen de valse achtergrond die steeds terugkomt herkennen. Je kan de achtergrond inkleden in de stijl van je bedrijf. Je valse achtergrond hoeft er niet per se fysiek aanwezig te zijn. Je kan een green screen of groen scherm gebruiken en met de computer de achtergrond aanpassen of animeren. Hier is wel enige kennis voor vereist.
 

Stap 3: Je hoeft geen nieuwe camera te kopen

smartphone-2758475_960_720.jpg

Een veelvoorkomend misverstand is dat je zelf geen video content kan maken omdat je niet over het juiste materiaal beschikt. Je kent vast wel iemand met een degelijke camera en waarschijnlijk heb je er zelf ook één. De kwaliteit van de camera's op de smartphones van tegenwoordig ligt zeker hoog genoeg om er social video mee op te nemen! Zoek het dus niet te ver en doe geen overbodige investeringen. Met een basic (smartphone)camera kan je al heel mooie beelden maken.

Extra tip hierbij: hoewel de beeldkwaliteit van je camera meestal wel goed genoeg is, is de audiorecorder niet altijd even betrouwbaar en kwalitatief. Je kan een simpele externe microfoon kopen en die hoeft echt niet veel te kosten. 
 

Stap 4: Film met het juiste licht

Je gaat niet zomaar ergens filmen maar denkt eerst na over het licht dat je hierbij gaat gebruiken. Op welke plaats heb je wanneer welk licht? En heb je extra verlichting nodig? Wanneer je buiten filmt heb je uiteraard heel wat natuurlijk licht ter beschikking. Het licht buiten is het zachtst en het meest filmisch wanneer het wat bewolkt is of tijdens het 'gouden uur'. Dat is het uur na zonsopgang of het uur voor zonsondergang, wanneer het licht heel zacht is en uitzonderlijk mooi om te filmen.

Film je binnen? Dan is het nog steeds interessant om zo veel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Kies een ruimte met veel of grote vensters waardoor er veel natuurlijke lichtinval is. Indien nodig kan je nog lichtbronnen toevoegen. Dat hoeven geen dure filmspots te zijn maar kan ook een staande lamp of iets gelijkaardigs zijn. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat het licht dat je gebruikt doorheen je social video hetzelfde blijft. Duren de opnames bijvoorbeeld langer dan voorzien en is het natuurlijk licht van kleur aan het veranderen, dan is het beter om een andere dag je opnames te hernemen om een consequente lichtinval te hebben.
 

Stap 5: Neem in kleine stukjes op

Verdeel je opnames in kleine segmenten en film ze afzonderlijk. Wanneer je een hele lange scène in één keer wil opnemen, zal er waarschijnlijk wel wat verkeerd gaan. Bijvoorbeeld een stukje tekst dat vergeten wordt. Door stukje voor stukje op te nemen ben je zeker dat elk segment goed is opgenomen. Je kan eenvoudig en snel een stukje opnieuw opnemen wanneer het niet meteen goed was. Wanneer je dan in postproductie bezig bent met het monteren, heb je ook meer flexibiliteit in het puzzelen met je beelden.
 

Stap 6: Denk na over de compositie

Misschien denk je dat het voldoende is dat een persoon of een object in beeld is, maar je kan echt wel meer doen met de compositie van je beeld om je video er professioneler en esthetischer te doen uitzien. Denk bijvoorbeeld aan de regel van 3. Hierbij kan het helpen om het rooster of de grid van je camera aan te zetten. Zo wordt je kader in een 3x3 rooster verdeeld. Op de kruispunten van dit rooster bevinden zich de beste plaatsen om je onderwerp te positioneren.

Zo zijn er nog wel enkele zaken waar je rekening mee kan houden bij de compositie van je video. Zorg bijvoorbeeld voor niet té veel lege ruimte boven iemands hoofd, maar snij het bovenste deel van het hoofd ook niet af. Wanneer je ruimte vrij laat naast iemand, dan doe je dat best in de kijkrichting van die persoon.
 

Stap 7: Deel je social video met de wereld

Bovenstaande stappen hebben je geholpen om de opnames van je video tot een goed einde te brengen. Ben je tevreden met het resultaat? Dan is het nu tijd om je video de wereld in te sturen! Je kan de video op verschillende sociale media posten. Je kan er ook een betaalde advertentie mee maken. Want je bent trots op je video en dus mag deze door veel mensen gezien worden. Je kan de video ook op je website plaatsen en via andere kanalen verspreiden. Als je rekening houdt met deze stappen tijdens het maken van je social video, dan ben je zeker en vast al op de goede weg! Hulp nodig? Aarzel niet om ons te contacteren!

 


Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie?  Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen