Apple iOS 14.5 update: de grootste veranderingen op een rijtje

Iets meer dan een week geleden lanceerde Apple de langverwachte update, iOS 14.5. Een gebeurtenis waar een heleboel mensen (en bedrijven!) zich al maanden op voorbereiden. Versie 14.5 brengt dan ook een groot aantal veranderingen en verbeteringen met zich mee, zoals het kunnen ontgrendelen van de iPhone met een Apple Watch en ondersteuning voor AirTags. Naar aanleiding van een artikel van Jon Loomer over de nieuwe update en de gevolgen ervan, zetten wij hieronder de belangrijkste wijzigingen op een rijtje én delen we onze ervaringen.

De iOS 14.5 update

Afgelopen maandag bracht Apple de nieuwe iOS 14.5-update uit, waarna gebruikers meteen hun apparaten begonnen bij te werken. Het resultaat? Een pak personen die blootgesteld werden aan een specifiek pop-up venstertje met de vraag apps toegang te geven om hun gedrag te volgen. 

Afbeelding: Jon Loomer.

Hoogst waarschijnlijk zal een meerderheid van de gebruikers ervoor kiezen niet 'gevolgd' te worden, hoewel Facebook er alles aan doet om users te overtuigen van de waarde van tracking voor hun ervaring op het sociale media platform. Realistisch gezien moeten we er ons echter van bewust zijn dat er een negatieve impact zal zijn wat betreft targeting, rapportage en optimalisatie, of toch op zijn mist op korte termijn. 

Krimpen van doelgroepen

Voerde je de nieuwe Apple update reeds uit, dan zag je in de Ads Manager wellicht al  onderstaande melding, met de boodschap dat je doelgroepen krimpen, staan. 

Afbeelding: Jon Loomer.

Het is logisch dat doelgroepen, met name aangepaste doelgroepen voor website- en app-betrokkenheid, krimpen. Wanneer gebruikers ervoor kiezen geen gegevens te delen met apps, wordt de activiteit vanaf hun iOS-apparaat niet langer gebruikt in deze doelgroepen. Maar de vraag is natuurlijk met hoeveel procent deze doelgroepen zijn afgenomen. Het bericht hierboven is niet bijzonder behulpzaam. Klik je bovendien op de knop "Ad Sets Review", dan word je doorverwezen naar al je actieve Ad Sets. Met andere woorden: je krijgt geen overzicht van de doelgroepen die in aantal verminderd zijn en kan niet zien of er überhaupt een probleem is.

Geaggregeerde evenementmetingen

We wachten nog steeds op Facebook om "Aggregated Event Measurement" te activeren. Of, beter gezegd, we lijken op Apple te wachten. 

Aggregated Event Measurement is het systeem dat Facebook implementeert om conversierapportage te verzorgen voor degenen die zich afmelden voor tracking. Het gaat om een limiet van 8 gebeurtenissen per domein. Adverteerders kunnen enkel advertentiesets optimaliseren voor conversiegebeurtenissen binnen die acht. En voor gebruikers die zich afmelden voor tracking zal Facebook alleen de hoogst gerangschikte gebeurtenis van een bepaald bezoek ontvangen (iets wat bovendien tot 72 uur vertraagd gebeurt).

Afbeelding: Jon Loomer.

Zoals eerder vermeld, lijkt bovenstaand systeem echter nog niet volledig geïmplementeerd te zijn. Tot op heden is het namelijk nog steeds mogelijk advertentiesets te blijven uitvoeren die geoptimaliseerd zijn voor events buiten de limiet van 8 conversiegebeurtenissen. Let wel: uit de melding blijkt dat Facebook geen controle heeft wanner de verandering effectief wordt doorgevoerd. 

Conversievensters vergelijken

We waren al een tijdje op de hoogte dat de 28-dagen attributievensters zouden verdwijnen, en wisten daarbovenop ook dat je zelfs niet meer in staat zou zijn om gegevens over deze vensters op te vragen zodra de update gelanceerd werd. Wat we echter niet wisten, is dat de mogelijkheid om conversievensters te vergelijken (zelfs als ze actief blijven) zou verdwijnen.

Voorheen was deze functie te vinden bij het aanpassen van kolommen. Waarom dit verwijderd werd, is tot op vandaag dan ook onduidelijk. Hoewel het mogelijk is dat de functie nog terugkomt, blijft het grote probleem de vertraging bij het rapporteren voor iOS 14 gebruikers die zich afmelden voor tracking. Vallen die conversies onder een klikvenster van 1 dag of onder eentje van 7 dagen? Het is aannemelijk dat Facebook dat niet weet. 

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie? Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen.

Vorige
Vorige

Een online huisstijl in 4 stappen

Volgende
Volgende

6 tips om LinkedIn stories effectief in te zetten als bedrijf