urban legends
 

2014, in de staat Wisconsin pleegt een 12-jarig meisje een gruwelijke moord. Het meisje in kwestie, een voorbeeldig kind dat nooit eerder in opspraak kwam. Ze haalt goede punten, komt uit een gegoede familie en ze staat gekend als een uiterst hulpvaardige meid. Niemand had ooit durven denken dat ze in staat zou zijn om dergelijk gruwelijke daden te gaan uitvoeren. Tijdens haar politieverhoor verklaart ze meerdere malen dat ze handelde in opdracht van ‘Slenderman’, een figuur dat via het wereldwijde web aan een rotvaart aan populariteit heeft gewonnen.

Mei 2017, de eerste berichten over de ‘Blue Whale’ challenge worden via de Belgische media verspreid. Een virtueel spel waar jongeren elkaar uitdagen en waar de final challenge erin bestaat zelfmoord te plegen. Tegen die tijd werden in Rusland reeds meer dan 130 zelfmoorden aan de challenge gelinkt.

Augustus 2018, de ‘Momo Challenge’ begint aan zijn opmars in België. Via sociale netwerken worden kinderen gestimuleerd zichzelf te verwonden of zelfmoord te plegen. In Colombia beroven een 12-jarig meisje en een 16-jarige jongen zich van het leven nadat Momo het hen had opgedragen. Foto’s van Momo verschijnen ook in België in verschillende schoolnetwerken en jaagt kinderen de stuipen op het lijf.

Slenderman, Blue Whale, Momo, … het zijn 3 voorbeelden van urban legends die leven en overleven op het internet en sociale media. Als volwassenen beseffen we dat dit fictie is, creepy verhalen die ons gegarandeerd laten griezelen rond de Halloween-periode. Voor kinderen liggen de kaarten anders op tafel. Met een persoonlijkheid die volop in ontwikkeling is, beschikken ze nog niet over de notie ‘echt & niet echt’. In het beste geval worden ze de stuipen op het lijf gejaagd en houden ze er slapeloze nachten aan over. In het slechtste geval gaan ze over tot het nemen van domme en onherstelbare beslissingen.

Urban Legends, valse verhalen met echte gevolgen.

Hoe ga je hier, als ouder/leerkracht/begeleider, mee om? Waar komen die legendes vandaan en hoe komt het dat ze zo hard op een kind kunnen inspelen? Hoe leer je de effecten van legendes herkennen en hoe controleer je de impact hiervan op je kind? Hoe kun je gaan sensibiliseren en preventief gaan optreden zonder te gaan “straffen”?

Tijdens de sessie ‘Urban Legends, valse verhalen met echte gevolgen’ nemen we jullie mee doorheen de mysterieuze wereld van deze subcultuur. Een kennismaking met obscure figuren die 1 enkel doel hebben: onze kinderen doodsangsten bezorgen. 

Voor wie is deze infosessie bedoeld?

De sessie wordt op 2 momenten georganiseerd.

Dinsdag 15/01 van 19u tot 21u30 —> specifiek gericht naar ouders met jonge kinderen en tieners.
Woensdag 13/02 van 13u30 tot 16u —> specifiek gericht naar leerkrachten en mensen die professioneel met kinderen werken

Praktisch

Locatie: De infosessies vinden plaats op volgend adres:

Bedrijvencentrum Kortrijk
Vlamingstraat 4
8560 Wevelgem

Wanneer

Dinsdag 15 januari 2019 van 19u tot 21u00 —> gericht naar ouders
Woensdag 13 februari 2019 van 13u30 tot 16u —> voor iedereen die professioneel met kinderen werkt

Spreker : Mister C

Kostprijs?  Deelname aan de info-sessie bedraagt € 23

Max aantal deelnemers: 35  - inschrijven via onderstaande link

Eventbrite - Urban Legends, valse verhalen met echte gevolgen

Wil je Mister C graag uitnodigen om op jouw school te spreken? Geef ons dan een seintje. We geven deze infosessie ook graag aan jouw collega leerkrachten of gewoon voor de klas. Aarzel dan niet om ons te contacteren op info@sociallemon.be .